Other Projects

Animal Management Centre

Reaseheath College, Nantwich, Cheshire

Sector: Education & Animal Care

Entrance Foyer to Animal Management with a view to the Centre Courtyard & Reception


Centre Courtyard: Designed as an Extension to Teaching Space

Background
Planning Approval was granted in 2009 for a new building as part of Phase 2 redevelopment of the Campus, but a smaller scheme. The College published their development plans at their next Student and College open days and had a massive intake of new pupils. They then took the decision to increase the size of the new facilities and a new Planning Approval was achieved in Autumn 2009 and proposals were taken to stage F1 for a March 2010 start. LSC funding issues meant that proposals were temporarily shelved and eventually constructed using a Bank Loan and alternative funding.

Facilities
The new building, designed to BREAM Excellent Standards, contains a Tropical Zone set at 24oC, Invertebrate Rooms, Fish Rooms and a Baby Shark breeding tank, Amphibians Zone with Cold and Warm rooms and a Small Animal barn. A central courtyard acts as an extension to teaching space.

Feature animal cages are set in the courtyard and feature viewing windows into the teaching rooms that allow Visitors to look at teaching activities taking place without disturbing them. There are four Lecture Rooms and a Student Hub which have been designed to interlink to allow space to be split into smaller teaching rooms, or larger teaching spaces to suit varied class sizes.

The Centre now has a growing reputation for Conservation of Species and has obtained a Zoo Licence. It is now one of the main attractions at the College's annual open day.

This was also our first ever design of 'a Shark Tank' and 'Meerkats Cage'.


Status:Completed Sept 2010
Value: £2.4m
Type: New Build
Client: Reaseheath College
Architect: at Hulme Upright
Structure: ABA
Services: BSM
Project Manager: MACE
QS: Sense Cost Consultancy

  • RIBA
  • ARB

Registered in England & Wales: Company Number 09354111

© bpArchitecture 2014