Student Hub

Reaseheath College, Nantwich, Cheshire

Sector: Education & Leisure

The Student Hub viewed from the main lawn

Background
This project was designed as part of the College's Phase 3 Campus Redevelopment. The College had a tired and small Refectory, retail and social areas at the centre of the College campus; delivered out of a number of buildings. The College needed new facilities to cope with the increasing number of Students at the College, better more bespoke facilities. The College also diversifies by offering Weddings, Conferences and Language courses over holidays and weekend periods.

Planning Approval was granted in December 2008 and obtained Stage 1 LSC funding approval. Production information was taken to Stage F1 shovel ready before being advised that the recession meant that the project did not receive LSC funding in March 2009 and was put on hold.

Ethos
The Project was designed over single-storey and two-storey providing accommodation that wraps around from existing buildings to the South between existing buildings to the East framing a spectacular view out towards a heavily landscaped lawn and lake. The building is on the edge of a Conservation Area and links to Reasheath Hall, not Listed but of significant historic interest.

Facilities
Main ground floor Students Refectory, main ground floor Kitchen and Servery, first floor Dining and Conference Room with bar and separate Kitchen and Servery.

Retail areas, Bar and Social Lounge, Entrance Foyer, Entrance Plaza, external covered promenade and informal seating area together with refurbished Gymnasium.  

Status: Planning Approval Spring 2010
Value: £7.0m
Type: New Build
Contract: Design and Build with Architect novated at Stage F1
Client: Reaseheath College
Architect: Associate and Project Architect whilst working for Hulme Upright
Project Manager: MACE
Quantity Surveyor: Sense
Structural Engineer: ABA Consulting Engineers
M&E Consultant: SHA
Contractor: Felton Construction


  • RIBA
  • ARB

Registered in England & Wales: Company Number 09354111

© bpArchitecture 2014