Learning Resource Centre

Reaseheath College, Nantwich, Cheshire

Sector: Education

Learning Resource Centre

Background
This project was constructed as part of the second phase of an £18 million campus masterplan to upgrade the College facilities to meet the requirements of current Building Standards and to attract more Students in a competing environment. The existing College Reception, Library, Welfare and Student Services, Admin facilities and Learning Resource Centre were all spread across four buildings on campus, all dilapidated and too cramped.  The College took the decision to construct a new focal entrance to the campus and to bring support facilities under one roof.

Ethos
Sustainability underpinned the project and the finished building incorporated passive solar control, increased insulation, natural ventilation, underfloor heating, rainwater harvesting and careful selection of materials and services to help limit CO2 consumption and lifecycle running costs.

Facilities
The building contained the main College Reception which was set in a large focal two storey entrance space, grand enough to accommodate Staff, Students and Visitors. Brise soleil protected this space from the sun at either end.

Connected to this was the main College Library with a Reading Room, glazed pod incorporating computer digital library facilities. Library shelving was orientated radially to allow Staff a clear view of the floor plate and observation of Students, whilst opening up views to the exterior.

Student Services, Welfare Services, Learning Resource Centre, Tutorial and Meeting rooms, IT Teaching room and an Internet Café all feed from the Atrium and Circulation spaces.

The building is now the main College Reception and Centre point of the College.

Landscaping
Planting beds, lawned areas , entrance footpaths and pedestrian plazas were planned all around the building to provide good quality external spaces for this focal building.  The planted beds form part of a planting programme carried out annually by the colleges horticulture department that allows students to display their capabilities, making the campus and attractive place to work and study.


Status: Completed October 2008
Value: £5m
Type: New Build - using SFS framework
Contract: Design and Build with Architect novated at stage D
Client: Reaseheath College
Architect: Associate and Project Architect whilst working at Hulme Upright
Project Manager: MACE
Quantity Surveyor: Sense
Structural Engineer: ABA Consulting Engineers
M&E Consultant: Building Services Management (BSM)
Contractor: Felton Construction

The Rear Entrance The Library The Main Reception Digitial Learning The Main Entrance with Student Planting