Wedgwood Lane, Gillow Heath

Sector: Residential - Private

Patient Lounge

3D front elevation

Background

bpArchitecture were appointed by our Clients to design a new three bed dwelling to replace an existing bungalow and to submit an RIBA Stage 3 planning application. Planning Approval was acquired in October 2019.

We were also appointed to produce RIBA Stage 4 Technical Drawings for Building Regulation Approval. Construction of the dwelling commenced in December 2019.  

Ethos

Our Client's briefwas to provide an attractive three bed dwelling with a modern cottage appearance, designed to fit in with existing dwellings on the street scene but make the best use of the site and views to the front and rear.

The dwelling is sited within a rural village on the outskirts of Biddulph, Stoke on Trent, an analysis of the local context was undertaken to establish the size, mass and orientation of surrounding dwellings. The analysis determined the exact scale and massing of the dwelling of which the site could accommodate. The proposed dwelling was designed to respond to the variety of materials and details found locally in the mix of property tenures. Being sited within an established residential village the proposals were designed to enhance the local area.

Our Clients wanted 'comfortable' accommodation for their family with plenty of light and space, designed with the latest mod cons and to be energy efficient with low running costs in mind.

Sustainability

To ensure a sustainable development we designed the dwelling in accordance with the Governments ‘National Space Standards and Technical Requirements’ and in accordance with Lifetime Home Standards.


 

 

Status: Commenced work December 2019
Value: TBC
Type: New Build
Contract: Self-Build
Client: Private
Architect: bpArchitecture